Leensjop
Electronica en Computers

Geef oude hardware een tweede leven!

Veel bedrijven hebben een hele verzameling oude laptops en andere hardware die niet meer gebruikt worden. De stapel wordt elk jaar hoger en wat moet je toch met al die oude hardware? Er zijn verschillende mogelijkheden voor wat je kunt doen met oude apparaten,

Allereerst is het belangrijk om niet te lang door te gaan met opsparen van oude apparatuur. Als het te veel wordt, kan het onoverzichtelijk worden en kan het een drempel vormen om er eindelijk wat mee te gaan doen. Het handigst is om een keer per jaar te kijken naar de oude hardware en te beslissen wat er echt weg zou kunnen. Hierdoor voorkom je dat de stapel onoverzichtelijk hoog wordt en te veel ruimte in beslag gaat nemen.

Recyclen

Veel gemeenten hebben een plek waar je oude apparaten weg kunt brengen. Deze worden dan gerepareerd of gerecycled. Voor een bedrijf met grote aantallen apparaten is dit niet de meest praktische optie. Het is ook een mogelijkheid om de oude hardware te laten ophalen. De oude computers kunnen op deze manier worden vernietigd of gerecycled.

Een van de voordelen van hardware laten opkopen is dat je een vergoeding krijgt voor de oude apparaten. Er wordt gekeken naar de waarde van de apparaten en aan de hand daarvan wordt een prijs bepaald.

Mochten er apparaten bij zitten die echt niets meer waard zijn, nemen bedrijven deze vaak ook mee en zorgen ze dat deze ook op een milieuvriendelijke manier gerecycled worden. Wanneer de hardware wel nog bruikbaar is kan deze een nieuw leven krijgen als refurbished hardware. Hierdoor maak je iemand anders blij met een apparaat wat niet meer gebruikt werd.

Wat als er nog data op staat?

Wanneer er nog betrouwbare informatie op een apparaat staat, kan deze verwijderd worden. Als een apparaat hergebruikt gaat worden kan dit door dataverwijdering op een betrouwbare manier verwijderd worden. Een andere optie is om de datadrager te laten vernietigen. Het apparaat kan dan niet meer hergebruikt worden, maar wel gerecycled. Door datavernietiging weet je zeker dat de data niet meer teruggehaald kan worden en nooit meer ergens terecht kan komen. Zo is er ook geen risico op misbruik of het lekken van de data.

Voor apparaten waar gevoelige data op staat kan het handig zijn deze te verzamelen in een container die afsluitbaar is. Zo kan er niemand even neuzen tussen belangrijke informatie en is er geen kans op misbruik.

Welke apparaten komen in aanmerking?

Er zijn verschillende apparaten die in aanmerking komen voor het hardware opkopen, dit zijn onder andere:

  • Laptop, desktop, Macbook, IMac
  • Tablets, Samsung, IPhone
  • Smartphone, IPhone
  • Serverrack, mainframe
  • Printer, laserprinter, inktjetprinter
  • Router, access point
  • Betaalautomaat, pinautomaat
  • Data dragende apparaten, harde schijf, SSD-disk, USB stick

Naast deze apparaten zijn er nog een hele hoop andere apparaten die in aanmerking komen om ze te laten ophalen.

Hoe gaat het in zijn werk?

Als je hardware wil laten opkopen kun je vaak een vrijblijvende waardebepaling aanvragen. Zo weet je van tevoren hoe veel restwaarde je krijgt. Vervolgens kunnen er afspraken gemaakt worden over het afvoeren van de hardware en wordt deze opgehaald. Uiteindelijk ontvang je een officiële waardebepaling van de afgevoerde apparaten en krijg je de restwaarde uitbetaald.

Oude hardware laten opkopen is aantrekkelijk voor bedrijven, omdat de apparaten opgehaald worden en ze er zelf weinig tijd aan kwijt zijn. Daarnaast is het milieuvriendelijk en draagt het bij aan een circulaire economie en circulaire IT. De restwaarde van de apparaten wordt uitbetaald, waardoor bedrijven er ook nog wat aan kunnen verdienen. Ook is het mogelijk om data van apparaten te laten verwijderen of data te vernietigen. Dit is handig bij persoonsgegevens en andere betrouwbare informatie.

Dit artikel wordt u aangeboden door NEG IT-Solutions.