Leensjop
Image default
Aanbiedingen

Het genot van een mantelzorgwoning

Vaak gebeurt het van de ene op de andere dag dat de eigen ouders zorg nodig hebben, een mantelzorgwoning is op zo’n moment nog niet het eerste waar je dan aan denkt. Ondanks dat het voor de kinderen van deze zorgbehoevende ouderen een grote uitdaging wordt om voor hun ouders te zorgen. Meestal hebben de kinderen een baan en hun eigen kinderen om voor te zorgen, naast de zorg voor hun ouders. Als je broers en zussen hebt, kun je de taak van de zorg voor je vader of moeder wellicht nog wel delen.

Mantelzorgwoning geeft wat rust terug

De gedachte aan een mantelzorgwoning komt voorzichtig en ongemerkt dichterbij wanneer zich de allereerste tekenen bij ouders voordoen waaruit opgemaakt kan worden dat ze hulpbehoevend worden. Ze laten veel meer kruimels liggen, hun haar is te lang, ze lopen wat scheef, ze verliezen gewicht, enz. De ouders zelf merken het meestal niet eens, ze leven nu eenmaal zo en als ze een slechte dag hebben, blijven ze gewoon thuis. De vergelijkingsregel van ouderen verschuift, ze ontwikkelen andere criteria voor de kwaliteit van leven. Hun wensen zijn vaak ambivalent: ze willen dat de kinderen naar hen vragen, maar tegelijkertijd willen ze niet dat hun ritme verstoord wordt, en ze zijn verontwaardigd over de inmenging van hun nakomelingen.

Op enig moment is het klaar

De kinderen zien echter duidelijk dat het zo niet verder zal gaan. Als de 87-jarige halfblinde moeder de ladder opklimt om de gordijnen af te pakken om ze te wassen en haar 95-jarige echtgenoot staat klaar en probeert de ladder te stabiliseren. Wanneer de vader nog steeds met uitzaaiingen in zijn hersenen rijdt, hoewel de artsen hem sterk hebben geadviseerd om niet te rijden. De kinderen schommelen tussen verantwoordelijkheidsgevoel (tot en met paniek) en de wens om hun ouders niet te betuttelen of te beschamen. Toch moeten de kinderen op enig moment de leiding overnemen – terwijl de ouders worstelen met hun ongewone behoefte aan hulp. Zij waren ooit de sterken, met een schat aan ervaring. Nu draait het roer volledig om. Dit leidt tot enorme conflicten. De rollen worden herverdeeld. Het “vader-moeder-kind spel” volgt nu irritant andere regels.

Een mantelzorgwoning in de eigen achtertuin geeft de kinderen hun leven weer terug, terwijl ze toch voor hun ouders die zich op loopafstand bevinden, kunnen zorgen. Mantelzorg Wernsen helpt u hier graag bij. De woning moet natuurlijk ook nog ingericht worden. Binnenhuisarchitect Arnhem kan hierbij helpen. Daudi Concepts zorgt voor unieke en tijdloze interieurconcepten.