Leensjop
Image default
Meubels

Hier moet je opletten bij het inrichten van een duurzame woning

Duurzaam leven wordt steeds populairder en het is eigenlijk veel gemakkelijker dan je misschien denkt. Een voorbeeld van duurzaamheid is het vinden van milieuvriendelijke verf of duurzame houten wandpanelen kopen, Er zijn echter enkele belangrijke aspecten waar je rekening mee moet houden bij het inrichten van een duurzame woning. Hier volgen enkele tips, samen met concrete voorbeelden.

Kies voor kwaliteit

Vaak wordt gedacht dat duurzaamheid synoniem is voor oud en goedkoop, maar dat is niet waar. Het is een vergissing om bijvoorbeeld goedkope meubels te kopen, omdat deze waarschijnlijk snel verslijten en je dan binnen korte tijd nieuwe meubels moet zoeken. Dit is uiteraard niet de bedoeling. Het is beter om in eerste instantie iets meer uit te geven aan hoogwaardige meubels waar je langer van kunt genieten. Investeer bijvoorbeeld in een stevig en duurzaam bed dat jaren meegaat, in plaats van een goedkoop bed dat snel kapot gaat en vervangen moet worden. Als je na verloop van tijd toch een nieuwe look wilt, kun je overwegen de meubels een tweede leven te geven door ze opnieuw te verven of door iemand anders blij te maken met jouw meubelstukken.

Onderhoud je spullen

Een tweede leven geven aan spullen is niet alleen van toepassing op meubels, maar ook op elektronica en andere items. Vaak worden veel elektronische apparaten weggegooid terwijl ze nog bruikbaar zijn. Door goed voor je spullen te zorgen en regelmatig onderhoud uit te voeren, kun je voorkomen dat ze snel kapot gaan en weggegooid moeten worden. Dit kost meestal niet veel tijd en moeite, maar het is de moeite waard. Een voorbeeld hiervan is het regelmatig schoonmaken van je elektronische apparaten, zoals het verwijderen van stof uit de ventilatieopeningen van je computer of het ontkalken van je koffiezetapparaat. Door dit soort eenvoudig onderhoud te doen, verleng je de levensduur van je spullen aanzienlijk.

Ga zelf aan de slag

Naast het kopen van tweedehands of goedkope items, is het ook een optie om zelf creatief te zijn en dingen te maken. Je hoeft geen expert te zijn om iets moois te creëren. Er zijn talloze online tutorials beschikbaar die je stap voor stap kunnen begeleiden. Begin bijvoorbeeld met het bekijken van wat oude spullen die je al hebt liggen. Het kan een leuk project zijn om een oud kastje op te knappen door het opnieuw te verven en nieuwe handgrepen toe te voegen. Dit geeft niet alleen een persoonlijk tintje aan je interieur, maar het is ook een lonende bezigheid. Bovendien kun je er een interessante hobby aan overhouden. Door je te concentreren op het hergebruiken van materialen die je al bezit, kun je de levensduur van deze items verlengen en voorkomen dat er nieuwe grondstoffen nodig zijn. Een ander voorbeeld hiervan is het maken van een kledingrek van oude houten pallets die je nog hebt liggen, in plaats van een nieuw rek te kopen. Op deze manier geef je materialen een tweede leven.