Leensjop
Image default
Gezondheid

Niet meer over grenzen heen

De juiste assertiviteitstraining volgen kan bijdragen aan uw zelfvertrouwen. Het kan helpend zijn bij verschillende dingen. Misschien vindt u het heel lastig om uw grenzen aan te geven en doet u vaak dingen tegen uw zin in. Wanneer iemand iets aan u vraagt, vindt u het lastig om ‘nee’ tegen diegene te zeggen. Dit kan voortkomen uit het feit dat u een ander niet teleur wilt stellen of omdat u uzelf lager plaatst ten opzichte van een ander. Het is belangrijk om voor uzelf op te gaan komen en te gaan staan voor wie u bent. Assertiviteitstraining kan u het steuntje in de rug geven.

Minder spanning

Een ander voorbeeld waarbij zelfvertrouwen van belang is, is bij het presenteren voor groepen. Dit kan op school zijn, waar u bijvoorbeeld een presentatie voor de klas moet geven. Ook een mondeling wordt vaak als erg spannend ervaren. Dit kan natuurlijk ook voorkomen op uw werk, waarbij u misschien een voorstel moet pitchen. Al deze dingen kunnen erg veel zenuwen oproepen en dat is volkomen logisch. Toch kan het helpen om met meer zelfvertrouwen zo’n presentatie in te gaan. Een assertiviteitstraining kan hierbij helpen. Je leert om op jezelf te vertrouwen en te geloven in je eigen kunnen. Als je goed voorbereid bent kan je de hele wereld aan!

Kritiek leren ontvangen

Een laatste punt waarbij assertiviteitstraining enorm helpend kan zijn is wanneer je moeite hebt met het ontvangen van kritiek. Natuurlijk is het niet leuk om te horen dat je iets niet goed doet, maar het ligt echt aan hoe je het opvat en hoe je hier uiteindelijk mee om gaat. Je kan er voor kiezen om boos te worden en je oren dicht te doen, maar je kan er ook voor kiezen om te luisteren naar wat iemand zegt en er actief iets mee te gaan doen. Dat laatste leer je bij een assertiviteitstraining. Je leert hoe je kritiek moet opvatten en verwerken. Het is vooral belangrijk dat je niet de verdediging in schiet, maar openstaat voor iemand mening.