Leensjop
Image default
Woning en Tuin

Sleutel afgebroken in het slot? Zo krijg je hem los!

Als je slot niet soepel loopt, kan het zijn dat je je sleutel afbreekt omdat je teveel kracht zet. Of je hierdoor nou bent buitengesloten of niet, die sleutel moet eruit! Je kunt hiervoor natuurlijk een slotenmaker laten komen, maar er zijn ook een aantal trucjes die je zelf kunt uitproberen. Let wel: als je zelf aan de slag gaat, zijn er risico’s. Je kunt het slot namelijk beschadigen. Lees de tips dus goed, maar wees bovenal voorzichtig!

 

Spuit het slot goed in

 

Een van de beste middelen die je kunt gebruiken om een slot in te spuiten iss WD40. Dit wondermiddeltje zorgt ervoor dat het slot goed wordt gesmeerd. Voor het beste resultaat laat je de WD40 een paar minuten intrekken. Je verkleint hiermee de kans op het maken van schade. Daarnaast wordt de sleutel makkelijker te pakken met het gereedschap dat je gaat gebruiken. Zonder het juiste gereedschap wordt het namelijk een moeilijk verhaal. Afhankelijk van hoeveel ruimte er is in je slot, kies je het juiste type gereedschap.

 

Als er genoeg ruimte is, kun je het beste voor een nijptang gaan. Dit stuk gereedschap biedt de meeste mogelijkheden om kracht te zetten. De afgebroken sleutel moet echter wel genoeg uit het slot steken. Is dit niet het geval, dan kun je het proberen met een pincet. Hiermee is het wat lastiger om genoeg grip te krijgen om hard te kunnen trekken. Wel heb je meer mogelijkheden om de sleutel los te peuteren.

 

Secondelijm kan je vriend zijn

 

Een andere optie is om secondelijm te gebruiken. Hier moet je wel heel secuur mee zijn. Als er lijm in het complexe gedeelte van het slot komt, kan dat resulteren in onherstelbare schade. Gebruik dus niet teveel, en smeer het alleen op het gedeelte van de sleutel dat niet in het slot zit. Vervolgens moet je voorzichtig de twee gedeeltes stevig tegen elkaar aan drukken en wachten tot de lijm zijn werk heeft gedaan.

 

Duw de sleutel uit het sleutelgat

 

De volgende tip werkt alleen als je toegang hebt tot zowel de binnen- als buitenkant van het slot. Je kunt het afgebroken stuk eruit proberen te duwen door een andere (passende) sleutel in de niet-gevulde kant van het slot te steken. Goed duwen zou de afgebroken sleutel eruit kunnen krijgen. Het lukt meestal niet de eerste keer, dus geef niet te snel op.

 

Een magneetje gebruiken

 

De laatste tip die we noemen is het gebruik van een magneet. Dit is een veilige optie omdat er geen schade kan ontstaan. Niet elke sleutel is echter magnetisch, dus succes is zeker niet gegarandeerd, maar proberen kan altijd!

 

Schakel een slotenmaker in

 

Als het je toch niet zelf lukt, of je durft het simpelweg niet aan, kun je er altijd voor kiezen om een professional in te schakelen. Als je in of rondom Apeldoorn woont, kun je bijvoorbeeld  Slotenmaker Apeldoorn proberen. Ze zijn dag en nacht bereikbaar en met een gemiddelde aanrijtijd van 22 minuten sta je niet lang in de kou. Ook in en rondom Epe word je snel geholpen, bij Slotenmaker Epe. Bij het inschakelen van gecertificeerde slotenmakers weet je in ieder geval dat het probleem wordt opgelost, en dat er geen schade ontstaat aan het slot.