Leensjop
Business / Financial Services

Hoe beleg je je geld verstandig

Nu de rentetarieven in Europa enorm zijn gedaald heeft het weinig zin meer om je geld op een spaarrekening te zetten: het geld dat je ophaalt met rentenieren is immers gemarginaliseerd. Als je dit combineert met inflatie is het zelfs zo dat je geld misschien zelfs minder waard wordt door het op een spaarrekening te zetten. Niet alleen particulieren kampen met dit probleem, maar ook bij grote organisaties en instellingen leidt dit tot problemen. Denk bijvoorbeeld aan de pensioenfondsen.

Door de lage rentestand is beleggen een stuk aantrekkelijker geworden voor particulieren: niemand wil immers dan het geld dat zij hebben gespaard minder waard wordt. In tegenstelling tot de rente is de beurs nog altijd volop in beweging en is de kans groter dan ooit dat je meer rendement haalt uit beleggen dan uit rentenieren. Maar hoe werkt dit nou eigenlijk? Hoe beleggen werkt is vrij simpel uit te leggen: bedrijven geven aandelen uit (een aandeel in het bedrijf) om aan geld te komen. Als een bedrijf zijn aandelen verkoopt kunnen zij dit geld gebruiken voor investeringen. Tegelijkertijd kunnen handelaren deze aandelen weer verkopen wanneer zij willen, bijvoorbeeld wanneer de waarde van een aandeel stijgt of daalt. Dit hangt af van de vraag: als een bedrijf een rooskleurige periode tegemoet gaat of in waarde stijgt, stijgt ook de waarde van het aandeel. Andersom werkt het precies hetzelfde: bij minder goede resultaten of een slechter vooruitzicht daalt de waarde.

Maar hoe kies je nou de beste opties uit? Hoe zorg je er voor dat de risico’s zo klein mogelijk zijn? Hier zijn geen vuistregels voor, maar gelukkig kan je leren beleggen. Er zijn een tal van mogelijkheden om het beleggen en men kan er zelfs voor kiezen om dit door een ander te laten doen. Zo vergroot je de kans dat je meer uit je geld haalt en bovendien verstandig belegt.

http://leerbeleggen.com/