Leensjop
Image default
Beauty en verzorging

Hoe wordt je tandarts? Dit is de weg ernaar toe

Om tandarts te worden, zijn er enkele stappen en vereisten die je moet volgen. Hier vind je een korte lijst van dingen die handig voor je zouden kunnen zijn om te weten, mocht je interesse hebben in het beroep. 

Studies

Als je in je eigen omgeving aan de slag wilt gaan bij bijvoorbeeld een tandarts Zevenkamp, moet je eerst wel een aantal stappen hebben gedaan. De meeste tandheelkundige scholen vereisen een bachelordiploma om toegelaten te worden. Deze bachelor duurt over het algemeen drie jaar. Een toelatingsexamen is meestal essentieel. Dit examen kan variëren. Het ligt voornamelijk aan het land waar je wilt studeren. Volg vervolgens een tandheelkundige opleiding aan een erkende tandheelkundige school of universiteit. Deze studie duurt meestal vier tot zes jaar. 

Ervaring opdoen

Vanuit de alleen de boeken kom je er niet. Tijdens de opleidingen zul je de kans krijgen om praktijkervaring op te doen door stages te lopen. Dit biedt je de mogelijkheid om de kennis die je in de klas hebt opgedaan, toe te passen in het echte werkveld. Tijdens deze periode kun je ook kiezen waar jij je in wilt specialiseren. Dit kan orthodontie, maar ook bijvoorbeeld kaakchirurgie. Specialisatie vereist vaak extra opleiding en training na het behalen van het basisdiploma tandheelkunde. Dat betekent meer studeren, maar je krijgt er uiteindelijk ook wat voor terug. 

Licentie

Nadat je klaar bent met de tandheelkundige opleiding en je eventuele specialisatie, moet je een licentie behalen om als tandarts ook daadwerkelijk aan de slag te kunnen gaan. De licentievoorwaarden kunnen verschillen per land en regio. In Nederland zijn de licentievoorwaarden voor tandartsen vastgelegd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Hier moet je je laten registreren in het BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Dit register wordt beheerd door het Ministerie van VWS en bevat gegevens van zorgverleners die bevoegd zijn hun beroep uit te oefenen in Nederland. Er is een tuchtcollege voor de gezondheidszorg waar patiënten klachten kunnen indienen tegen zorgverleners, waaronder tandartsen. Tandartsen moeten dus voldoen aan de tuchtrechtelijke normen. 

Conclusie

Zo zie je maar dat je er nogal een hoop voor moet doen, maar uiteindelijk kun je wel het beroep beoefenen. Het is altijd handig om contact op te nemen met de tandheelkundige scholen en regulerende instanties voor de meest nauwkeurige en actuele informatie die jij nodig hebt om de keuze te kunnen maken.