Leensjop
Image default
Energie

Soms moet je een meterkast vervangen

 

Elk huis is anders, maar wat elk huis wel hetzelfde heeft, is een meterkast of hoe we het tegenwoordig noemen: een meterruimte. Het heet nu een meterruimte, omdat het meestal geen kast meer is en er ook niet meer als dusdanig uitziet. De meterkast bestaat uit 5 zones. Hoewel een meterkast vaak lang meegaat, moet je in sommige gevallen een meterkast vervangen als deze te veel storingen met zich meebrengt. Ook al functioneren de stoppen nog, toch kunnen ze steeds vaker doorslaan en daardoor ontstaat stroomstoring. Dit is natuurlijk heel hinderlijk. Als je twijfelt aan hoe oud je meterkast is, kun je dit door een elektricien laten controleren. 

Wat houdt een 3 fase groepenkast in?

Als de stoppen doorslaan, kan dit schade teweegbrengen aan je apparatuur. Voornamelijk in oudere huizen slaan de stoppen vaak door, omdat de meterkast verouderd is. De meterkast vervangen is dan de beste optie, omdat de groepenkast niet sterk genoeg is voor bepaalde apparatuur. De beste keuze is dan een 3 fase groepenkast, want dit is een grotere aansluiting dan een 1 fase aansluiting. Ze leveren dus een hoger vermogen, wat betekent dat je zwaardere apparatuur kunt aansluiten en gebruiken. Wist je dat de meeste huishoudens een 3x25A-aansluiting hebben?

Vaak geen verbouwing nodig bij vervanging

Zodra je merkt dat de stoppen te vaak doorslaan, kun je de meterkast vervangen. Dit laat je door een professional doen. Bij vervanging komt geen verbouwing kijken, wat natuurlijk heel fijn is. Als je erover nadenkt de meterkast te verplaatsen, dan is dit goed mogelijk. Bij vervanging wordt bijvoorbeeld ook een aardlekschakelaar aangesloten, kabels worden vervangen en bliksembeveiliging aangesloten. Bedenk voordat je de meterkast gaat vervangen, of je een 1 fase of 3 fase aansluiting nodig hebt. Hoeveel apparaten wil je aansluiten en hoeveel vermogen hebben deze? Eventueel kun je dit eerst bespreken, voordat je de meterkast laat vervangen of verplaatsen.