Leensjop
Image default
Energie

Wat is een meterkast

 

Iedereen heeft een meterkast in huis, maar wat is een Meterkast eigenlijk? Een meterkast is een ruimte in je huis die verschillende aansluiten en meters voor elektriciteit, gas, water en media in zich heeft. Het is dus een kast waar allemaal snoeren in zitten verstopt. Fijn aan een meterkast is dat je al die aansluitingen en meters niet hoeft te zien. Als je meterkast oud is kan het zo zijn dat de gasmeter op een andere plek in de woning zich bevindt. Meestal zit hij ook in je meterkast. Een meterkast zorgt er voor dat je huis er netjes uitziet en dat kinderen en huisdieren niet zomaar bij alle draden kunnen komen. 

Kortsluiting is slecht voor je elektrische apparaten  

Heb je wel eens kortsluiting gehad? Wat vervelend! Er bestaat dan een kans dat je het apparaat die de kortsluiting veroorzaakt heeft moet weg doen. Wist je dat kortsluiting ook slecht is voor de elektrische apparaten die het daarvoor wel goed deden? Sommige apparaten zoals laptops kunnen van slag raken en kapot gaan als ze stoppen doorslaan. Als je een apparaat hebt die kortsluiting veroorzaakt kan je hem dus beter wegdoen. Ook als hij het daarna wel blijft doen. Als de kortsluiting terug blijft komen, kan je daarna meerdere apparaten moet vervangen. Dat kan erg duur worden.

Laat je meterkast controleren 

Waarschijnlijk wordt je meterkast eens per zoveel maanden gecontroleerd. In Nederland moeten namelijk alle meterkasten voldoen aan een speciale wet. Het agentschap van je meterkast komt je meterkast controleren. Ze maken zelf met jouw een afspraak. Dat kan niet altijd goed uitkomen. Je hebt waarschijnlijk honderd andere dingen te doen. Maak toch altijd die afspraak. Als je problemen hebt met de meterkast kan dat veel impact hebben. In je meterkast zit namelijk aansluiten en meters voor bijna alles. Als je er niks aan doet kan je op een dag dan zonder elektriciteit, gas, water en media zitten. Daar zit je echt niet op te wachten.