Leensjop
Huishoudelijk

Wees zuinig met je apparaten

Je huishoudelijke apparatuur is vaak een grote kostenpost. Natuurlijk omdat je energie en water verbruikt, maar ook omdat een wasmachine of vaatwasser niet goedkoop is. De aanschafprijs is een ding, maar het onderhoud is heel iets anders. Het kan een duur grapje zijn als je je wasmachine weer voor een beurt moet sturen. Het kan daarom uit om zuinig om te gaan met je huishoudelijke spullen. 

 

Waarom gaan ze kapot?

Natuurlijk ontkom je er niet aan dat er wel eens iets kapot gaat. Je bent per ongeluk vergeten een schroef uit je broekzak te halen en deze belandt in de wasmachine. Of je laat je koffiezetmachine per ongeluk van het aanrecht vallen. Dit zijn de kosten die je niet kunt voorkomen, dit zijn echt ongelukjes.

 

Wat geen ongeluk is en waar je eigenlijk niet aan ontkomt is kalkaanslag in je apparaten. Dit is voor een groot gedeelte afhankelijk van de hardheid van het water. Hoe harder het water, hoe makkelijker er kalk ontstaat. Vooral de machines die water gebruiken zoals een waterkoker, wasmachine, vaatwasser of koffiezetapparaat kunnen hier veel last van hebben. 

 

Je kunt er dus voor kiezen op deze apparatuur regelmatig te ontkalken, maar dit is een lastig klusje. Bovendien blijf je op deze manier bezig. Beter is nog om de kalkaanslag in je water tegen te gaan en dit kan makkelijker dan je misschien denkt. Een magnetische waterontharder kun je namelijk heel simpel op je waterleiding plaatsen en deze gaat direct de vorming van kalk in je water tegen. Zo voorkom je dat je machines te maken krijgen met te veel kalk. Een vergelijking tussen enkele waterontharders is hier te vinden.


Er zijn een hoop aanbieders op de Nederlandse markt waar je terecht kunt. Je vindt vergelijkingen tussen de bekendste ontkalkers op https://www.waterontharderlease.nl/. Zo weet je zeker dat je altijd de juiste keuze maakt.