Leensjop
Particuliere dienstverlening

Welke energieleverancier is het groenst en waarom?

Groene energie, ook wel groene stroom genoemd, wordt op een milieuvriendelijke manier opgewekt, uit schone onuitputtelijke bronnen. Er worden dus geen fossiele brandstoffen gebruikt. Ook komt er geen schadelijke kooldioxide (beter bekend als CO2) vrij in het milieu. De bronnen waaruit groene stroom opgewekt wordt zijn natuurlijk. Zo wordt er stroom opgewekt uit waterkracht, zonlicht en wind. Een bijzondere vorm van groene stroom is stroom opgewekt uit biomassa-installaties. Hierbij worden organische materialen, zoals hout, gft-afval, plantaardige oliën mest en speciaal hiervoor geteelde gewassen verbrand. Eerst wordt de biomassa vergast of vergist. Een groot voordeel van groene energie uit biomassa is dat deze niet op kan raken. De grondstoffen kunnen namelijk steeds weer opnieuw geproduceerd worden.

Welke energieleverancier levert het groenste gas?

Groen gas wordt opgewekt uit biomassa. Door dit te vergassen ontstaat er milieuvriendelijk gas. Dit kan verder verwerkt worden tot groene stroom, maar biogas is al uitzonderlijk geschikt voor het verwarmen van je huis. Ook biogas wordt geproduceerd uit schone onuitputtelijke bronnen. Toch kan er nog niet uitsluitend groen gas worden geleverd aan Nederlandse huishoudens. Gelukkig is er ook hiervoor een oplossing. Veel energieleveranciers leveren CO2- of bosgecompenseerd gas. Voor iedere kubieke meter gas die wordt afgenomen, wordt er een groenproject gesteund of op een andere manier geïnvesteerd in het milieu. Zo weet je zeker dat je je huis verwarmt met gas dat zo min mogelijk een belasting is voor het milieu. Welke energieleverancier het groenste gas en de meest groene stroom levert, dat zie je op de website van Welke Energieleverancier.

Welke energieleverancier levert groen gas en groene stroom van dichtbij?

Het vervoeren van gas en stroom kost ook energie. Toch komt niet al het groene gas en groene stroom uit Nederland. Het wordt vaak geïmporteerd uit Scandinavische landen. Er wordt in deze landen namelijk meer groene stroom afgenomen dan dat er vraag naar is. Daarom wordt deze stroom en dit gas verkocht aan energieleveranciers uit heel Europa. Deze energie moet vervolgens verplaatst worden, wat niet altijd goed is voor het milieu. Gelukkig zijn er steeds meer Nederlandse energieleveranciers die groene energie leveren dat voor 100% afkomstig is van Nederlandse bronnen. Welke energieleverancier wat dit betreft het groenst is en wat hun tarieven zijn, daarover lees je meer op onze website.