Leensjop
Business / Financial Services

Wat maakt een bookmaker?

Wat maakt een bookmaker?

Wat maakt een bookmaker? Door een letterlijke vertaling van deze Engelse term zou je natuurlijk kunnen denken aan een boekenmaker, iemand als een auteur dus bijvoorbeeld. Een bookmaker heeft inmiddels echter weinig meer met boeken te maken. Met tastbare boeken dan.

 

Bookmakers zijn organisaties bij wie je als particulier een weddenschap kunt afsluiten. De bekendste bookmakers faciliteren weddenschappen die gericht zijn op sport, op voetbalwedstrijden bijvoorbeeld. Vroeger brachten mensen die wilden wedden bookmakers persoonlijk een bezoekje op hun kantoor. De bookmaker noteerde persoonlijke gegevens – waarschijnlijk in het grote boek – en incasseerde het geld.

 

Fysieke wedkantoren

Inmiddels sterven die zogenaamde fysieke wedkantoren uit en houden de bookmakers huis op het internet. Daar hebben ze uiteraard te maken met flink veel concurrentie. Voor mensen die graag online willen wedden, is het oppassen geblazen. Je zult je eerst goed moeten oriënteren op de verschillende bookmakers en kiezen welke organisatie jij het prettigst vindt.

 

Bookmakers maken dus (sport)weddenschappen mogelijk. Zij bepalen wat voor weddenschap het wordt. Je kunt bijvoorbeeld wedden op de winnaar van een wedstrijd, op de speler die het vaakst scoort, of op het aantal doelpunten. En jij kunt dan als speler bepalen waar je je geld op in wil zetten.

 

Wat is de winst?

Afhankelijk van hoe lastig de weddenschap is, berekent de bookmaker hoeveel winst er gemaakt kan worden. Hiervoor worden zogenaamde noteringen gebruikt. In het Engels noemt men dit odds. Als een bepaalde uitkomst zeer waarschijnlijk is, is de kans groot dat je daar weinig winst op zult maken. Andersom geldt natuurlijk ook dat hoe onwaarschijnlijker de uitkomst is, hoe groter de winst.


De wereld van de bookmakers is een interessante. Het is wel belangrijk om je te realiseren dat bookmakers zelf ook geld willen verdienen. Laat je dus niet verleiden door de vele beloftes die deze bookmakers doen.