Leensjop
Sport

Wat zijn sneakers?

De term sneakers kan verwijzen naar vele soorten sportschoenen met rubberen zolen. Het is mogelijk niet specifiek van toepassing op bepaalde soorten sportschoenen die voor bepaalde toepassingen zijn ontworpen. In plaats daarvan kunnen voetbal- of voetbalschoenen bijvoorbeeld schoenplaatjes worden genoemd, en sommige mensen maken onderscheid tussen sneaker en hardloopschoenen. Anderen noemen de meeste sportschoenen met rubberen bodems sneakers, daps, gymschoenen, tennies, sportschoenen of andere namen.

Sneaker ontworpen voor hardlopen en joggen

Een veelgestelde vraag over sneaker is hoe ze aan hun naam zijn gekomen. Toen ze begin 1900 voor het eerst op de markt werden gebracht door het bedrijf Keds®, bedacht een reclamebureau de algemene titel. Henry Nelson McKinney noemde deze schoenen met rubberen zool sneaker omdat ze weinig geluid maakten op harde oppervlakten. In die tijd hadden de meeste schoenen harde zolen en dus moet het verschil tussen het geluid van schoenen met zachte zolen en andere schoenen met harde zolen behoorlijk merkbaar zijn geweest.

Verschillende stijlen en kleuren

Keds® moet niet worden gezien als het eerste bedrijf dat schoenen met rubberen zolen maakte. In de jaren 1830 werden gympen een gangbare strandschoen in Engeland en hun ontwerp werd in de jaren 1900 overgenomen door Keds®. Plimsoll kan verwijzen naar een specifiek type sneaker met een lijn in het rubber direct onder het canvas. Deze lijn kan worden gebruikt om te bepalen of voeten nat zouden worden. Staan in oceaanwater boven de lijn betekende dat iemand natte voeten zou hebben. Niet alle sneakers hebben deze lijn, en daarom kunnen gymschoenen in een eigen categorie worden geplaatst, hoewel ze ook Keds kunnen worden genoemd. Zelfs als ze niet door het bedrijf worden vervaardigd.

Grip krijgen

Het is misschien moeilijk te zeggen wat er met sneaker wordt bedoeld, omdat er zoveel varianten zijn. Kinderen die rigoureuze gymlessen volgen, kunnen worden gevraagd om deze schoenen voor school te leveren. De schoenenkeuze moet meer worden aangepast voor zaken als hardlopen en joggen, en ze moeten wat steun en demping van de voetboog hebben. Veel semi-atletische schoenen bieden niet veel ondersteuning en zijn echt niet bedoeld voor meer dan casual wandelen of dagelijkse kleding. Keds-typen en merken zoals Converse® zijn mogelijk niet geschikt voor uitgebreide activiteiten. Ondanks dat ze de favoriete schoen zijn in hardloopscènes in de Rocky-films, worden Converse-schoenen doorgaans niet aanbevolen voor hardlopen. Ondanks dat ze de favoriete schoen zijn in hardloopscènes in de Rocky-films, worden Converse-schoenen doorgaans niet aanbevolen voor hardlopen.

Bezoek voetbalshop.nl voor meer informatie over alle soorten sneakers.