Leensjop
Image default
Financieel

Hypotheek met PGB inkomen

We werken allemaal hard in een land met veel flexcontracten. Misschien ben jij ook iemand die geen vaste baan heeft, maar flexibel werkzaamheden verricht in de zorg? Mocht je zo’n gediplomeerde zorgverlener zijn, en je hebt een contract met iemand met een persoonsgebonden budget, dan kan de financieel adviseur helpen om dat mee te laten te tellen voor de hypotheek.

Het gat in de markt

In feite konden de banken niet anders. Als de banken allemaal voor een hypotheek vaste banen gaat eisen, dan kregen zij enkel aan ambtenaren hypotheken verkocht. 9% van de beroepsbevolking werkt in de zorg, en een groot gedeelte daarvan heeft geen vaste baan in een ziekenhuis of woon/zorgcomplex. Daarbij weet iedereen dat de zorg nooit op raakt, dus het is het gat in de markt. Desalniettemin is het belangrijk dat je jezelf laat adviseren als je met een PGB inkomen een hypotheek wil afsluiten. Het moet als een soort van neveninkomen opgevoerd worden. Dus stel je bent getrouwd met iemand die een vaste baan dus ook een vast inkomen heeft, en jij hebt een PGB inkomen, dan is het mogelijk dat jullie samen een hypotheek afsluiten.

Kies voor een voordelige hypotheek

De financieel adviseur doet meer dan enkel zorgen dat je een hypotheek kan krijgen met een PGB inkomen. Een hypotheek moet voordelig zijn voor jou, en dat over de hele looptijd. Het is de bedoeling dat je aan het einde van de looptijd een eigen huis hebt en geen huis van de bank. Ga daarom altijd met een financieel adviseur in zee als je met een PGB inkomen een hypotheek wil afsluiten. De financieel adviseurs kent de wereld van kredietverstrekkers en hun voorwaarden, en daar kun jij voordeel bij hebben. Zo goed als jij bent in de zorg, is de financieel adviseur dat in de wereld van hypotheken. Je kunt dus als gediplomeerde zorgverlener met een PGB contract rustig voor een koopwoning gaan kijken. Mocht je al wel een eigen huis hebben, en je wil overstappen naar een voordeligere hypotheek, dan kun je ook bij de financieel adviseur terecht. Het PGB contract wordt meegenomen in de inkomstenberekening, en de kans is groot dat je kan overstappen met veel financieel voordeel. Ga dus naar de financieel adviseur als je in de zorg werkt met een PGB contract, al is het alleen maar voor advies.

 

 

Mogelijkheden voor familiaire zorg

Naast de gediplomeerde zorgverleners zijn er in Nederland ook veel mantelzorgers die voor een familielid zorgen zonder dat ze hier eigenlijk voor geleerd hebben. Tegenwoordig zijn er ook voor deze mensen mogelijkheden om een hypotheek zelfs met NHG af te kunnen sluiten. Voorwaarden zijn dat je zorg levert aan een familielid welke nog niet ouder is als 77 jaar, de zorgovereenkomst voor onbepaalde tijd is en je de zorg al langere tijd levert. Dit inkomen wordt namelijk gezien als flexinkomen. Hierdoor wordt gekeken wat er als inkomen is geweest de laatste 3 jaar doormiddel van de inkomstenbelastingaangiftes van de laatste 3 jaren. Het gemiddelde wordt dan als bestendig inkomen gezien met het laatste jaar als hoogste. 

Een hypotheek met PGB inkomen is dus in veel gevallen wel mogelijk!

 

https://www.harmsbakx.nl/artikelen/hypotheek/hypotheekaanvraag-met-pgb-inkomen