Leensjop
Bedrijven

Hoe kan je ergernissen op de werkvloer voorkomen?

Op elke werkvloer komen verschillende problemen naar voren. Werknemers kunnen zich aan ergeren aan verschillende dingen. De baas of de collega’s kunnen allemaal gezellig en leuk zijn, toch ontkom je niet aan ergernissen. Als baas of als manager moet je wat met deze ergernissen om je werknemers te houden en om de productiviteit te verhogen. Hieronder is te lezen welke oplossingen er zijn voor de verschillende problemen die zich voordoen.

Problemen

De eerste problemen waar aan gewerkt moet worden als deze voordoen, zijn de problemen aan de werkplek zelf. Zo kan het voorkomen dat het bureau te klein is, de stoel niet lekker zit of het beeldscherm niet goed is. Al deze problemen kunnen voor ergernissen zorgen maar ook voor gezondheidsproblemen van de werknemers. Naast dit grote probleem zijn er ook andere problemen die zich voor kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan de tempratuur van de werkruimte. Misschien is het net iets te koud of is het veel te warm. Een andere ergernis kan zijn dat collega’s vervelend zijn, dit kan door luidruchtigheid of door spullen die op jouw plek liggen. Een ergernis kan ook zijn in de algemene inrichting van het kantoor. Zo is er bijvoorbeeld geen gebruik gemaakt van planten, of is er geen wc voor man en vrouw verschillend of zit misschien de wc wel te dicht bij de werkplekken wat voor onrust kan zorgen. En als laatste ergernis om toch even te noemen is dat de koffie slecht is of andere voedsel en dranken niet wordt aangeboden.

Oplossingen

Zoals eerder al benoemd begint een goed kantoor bij een goede werkplek voor de werknemer. Als je een kantoor hebt die gebruik maakt van bijvoorbeeld flexwerkplekken is het helemaal handig om daar rekening te houden. Zorg dus voor verstelbare meubels. Denk hierbij een verstelbaar bureau waar je ook achter kan staan, maar ook een bureaustoel waar je goed op kan zitten. Er zijn verschillende partijen, zoals Bureaustoel24, die ergonomische stoelen aanbieden. Deze stoelen zijn nog beter voor de zithouding van de werknemers.  Andere oplossingen kunnen vooral komen als je de vragen stelt aan de werknemer. De eerlijke mening van de werknemer kan je verder helpen. Dus vraag wat zij een aangename temperatuur vinden. Gemiddelde kan dan goed zijn.

Zorg voor een goede inrichting. Een goede inrichting kan verschillende dingen betekenen. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van planten, meer privacy voor werkplekken en wc’s die op een andere plek te vinden zijn waardoor mensen het niet vervelend vinden om naar de wc te gaan. En ook dat andere er geen last van hebben. Voor voeding en drank mag vaak door bedrijven meer in gedaan worden. Zo is het goed om gezonde voeding aan te bieden, bijvoorbeeld fruit. Ook is het goed om een kwalitatief goed koffiezetapparaat aan te schaffen. Dit is inderdaad duurder, maar voor langere termijn en zo houd je de werknemers ook tevreden. Door iets meer naar de werknemers te luisteren kan je veel ergernissen echt voorkomen.