Leensjop
Bedrijven

Voor elke lasklus een lasbedrijf

Voor een doe-het-zelver blijft lassen een hoofdstuk apart en er wordt daarom ook vaak een lasbedrijf ingeschakeld. Het kunnen kleine priegelklusjes zijn die een hobbyist nog wel zelf kan doen maar de grotere lasklussen kunnen beter overgelaten worden aan de professionele lasser van een erkend lasbedrijf. Die hebben er tenslotte een erkende vakopleiding voor gevolgd en kunnen over het algemeen zonder problemen een baan vinden bij een lasbedrijf. Er zijn jaren geweest dat een lasbedrijf erg moeilijk gekwalificeerd personeel kon krijgen, maar sinds de opleiding wat meer gepromoot wordt zijn er meer leerlingen die hun opleiding lasser behalen en direkt aan het werk kunnen bij een lasbedrijf.

Zijn meisjes ook welkom op de opleiding?

Het was altijd een wat jongensachtige opleiding, lasser. Het was onderdeel van een technische richting, en daar hebben meisjes over het algemeen minder trek in dan jongens. Maar ze zijn altijd welkom, er volgen wel degelijk meisjes diverse technische opleidingen en hebben daar veel plezier in. Ze hebben die technische opleiding juist heel bewust gekozen omdat het niet een opleiding is die voor de hand ligt bij meisjes. Het zijn vaak de meest gemotiveerde leerlingen en slagen eigenlijk altijd. Ook op de las-opleiding zijn meisjes actief. Het maakt voor een werkgever niet uit of de nieuwe werknemer een man of vrouw is, als ze hun werk maar gewoon goed doen. Er zijn geen spierballen voor nodig, wel vaak is lassen een precisiewerkje en er moet altijd beschermende kleding worden gedragen.

Met die beschermende kleding aan is het zelfs moeilijk te zien of iemand een man of vrouw is, en dat is eigenlijk best heel erg geëmancipeerd in een vooral mannenwereld van de techniek. Maar ook vrouwen staan hun mannetje in de technische wereld, en waarom ook niet. Alles is te leren tenslotte.