Leensjop
Business / Financial Services

De materialen van dekbedovertrekken

Net als bij hoeslakens, zijn dekbedovertrekken beschikbaar in verschillende materialen. Elk soort materiaal heeft zijn eigenschappen. Met behulp van onderstaand overzicht kan jij het materiaal uitzoeken waar jij een dekbedovertrek van wil hebben. Door te kiezen voor het materiaal dat bij jou past verhoog je het slaapcomfort.

Katoen

Katoen is beschikbaar in verschillende soorten, flanel en satijn zijn bijvoorbeeld ook een katoen soort. Ga je voor een normaal katoenen dekbedovertrek dan heb je verschillen in de kwaliteit. Deze kwaliteit wordt bepaald door de weefdichtheid en de garen fijnheid. Het grote voordeel is dat een katoenen dekbedovertrek voor het hele jaar geschikt is. In de zomer geeft het verkoeling en in de winter is het lekker warm. Daarnaast neemt katoen vocht goed op en ademen goed. Helaas is katoen wel krimp- en kreukgevoelig. Bij het wassen is het dus belangrijk om de wasvoorschriften te volgen.

Flanel

Ook flanel is gewoon 100% katoen. Alleen is de katoen aan beide kanten geruwd, dit zorgt voor een zacht gevoel. Als je het snel koud hebt of geniet van een warm bed dan is een flanellen dekbedovertrek de juiste keuze voor jou. Dit dekbedovertrek past zich snel aan de lichaamstemperatuur aan van de persoon die eronder ligt. Hierom wordt een flanellen dekbedovertrek vaak in de winter gebruikt. Heb je het snel warm dan is het niet fijn dat het flanel zich snel aanpast aan je lichaamstemperatuur. Je kan dan beter gaan voor ander materiaal.

Satijn

Ook satijn is een soort katoen. Het katoen wordt voor satijn op een speciale manier geweven waardoor er een glanseffect ontstaat. Een dekbedovertrek van satijn is lekker zacht en valt soepel. Satijn voelt iets koeler en gladder aan dan normaal katoen. Satijn neemt vocht heel snel op en ademt ook goed. Een nadeel van satijn is dat het een beetje glibberig kan aanvoelen. Hierdoor moet je vaak even wennen aan het materiaal.

https://www.koalabedding.nl/