Leensjop
Business / Financial Services

Een dak van riet

Als je een leuk huis laat bouwen kun je kiezen voor een rieten dak als je dat er leuk uit vind zien. Het heeft wel wat. Het ziet er mooi en natuurlijk uit. Toch zie je rieten daken steeds minder. Waarom is dat zo? Is het lastig te onderhouden of te prijzig? We zullen dat in dit artikel bespreken.         

Vroeger, en dan spreken we over tientallen jaren geleden zag je veel daken van riet. Vandaag de dag zie je ze veel minder en dat is jammer. Het ziet er hartstikke mooi uit dus waarom zou je er niet voor kiezen? De voornaamste reden dan een rieten dak niet wordt gekozen is vanwege de prijs. Vroeger waren rieten daken juist de goedkoopste soort dakbedekking dat je maar kon vinden. Dat was de reden voor veel mensen die een huis lieten bouwen om een dak van riet te kiezen.  De prijs van riet is niet zo duur. De prijs ligt bij de arbeidskosten. Het kost redelijk wat tijd, en dus geld, om een rieten dak aan te leggen. Je moet het er wel voor over hebben. Voor een goede prijs en kwaliteit rieten daken moet je bij rietwerk zijn. Als je kijkt naar monumenten die rieten daken bevatten zie je dat steeds meer daken worden vervangen met dakpannen. Als het rieten dak moet worden vervangen wordt er niet voor riet meer gekozen maar worden er dakpannen neergelegd. Dit kost minder en is minder tijdrovend. 

Een ander nadeel waarom mensen geen rieten daken willen als zij een huis bouwen is vanwege het onderhoud. Er komt best wat onderhoud aan te pas, en het moet ook eens in de zoveel tijd worden vervangen met nieuw eenjarig riet. Dit kost natuurlijk ook geld. Het kost de rietdekkers ook veel tijd om de vervanging te organiseren.  Factoren die meespelen zijn: type riet, bereikbaarheid van het dak, aantal ramen en hoeveel man je ter beschikking hebt.

https://www.rietwerk.nl/